Frequently Asked Question

Pemilihan padang rumput / pakan dan kekacang yang akan ditanam bergantung kepada:
Kemaskini Terakhir 6 bulan yang lalu

Perkara yang paling penting ialah anda mesti mempunyai kawasan tanah untuk tujuan ini. Tanah tersebut boleh dimiliki oleh anda atau tanah terbengkalai seperti rizab jalan raya, LLN dan JPT atau kawasan sekitar kandang ternakan, dsb.

Sebelum kerja-kerja penyediaan tanah dilakukan, tanah itu harus dibersihkan dari mana-mana tumbuhan, batang pokok, tunggul kayu dan lain-lain terlebih dahulu. Parit harus dibuat jika kawasan basah.

Terdapat 3 peringkat penyediaan tanah, iaitu:
Plowing ii. Harrowing/breaking iii. Spinning

Kerja ini sebaiknya dilakukan pada permulaan musim kemarau dan di setiap peringkat mesti dilakukan dengan betul dalam mendapatkan struktur tanah yang sesuai serta meningkatkan penahan airnya untuk pembangunan akar dan pertumbuhan selanjutnya.

Lime hanya perlu digunakan jika keasidan (pH) tanah rendah dan jika kacang-akarnya ditanam bersama. Nilai pH tanah yang diperlukan adalah antara 5.0 - 7.0.

Kadar penggunaan bergantung kepada nilai pH tanah yang dianalisis. Kira-kira 2-3 tan kapur / hektar atau 1 tan / ekar akan meningkatkan nilai pH kepada 0.5. Liming dilakukan sebaik sahaja tanah disediakan atau 2 minggu sebelum penanaman.

Penanaman lebih baik dilakukan pada awal musim hujan untuk percambahan dan pertumbuhan yang berkesan. Pengairan menggunakan pengairan dan penyiram juga membantu tanpa terlalu bergantung kepada hujan.
Terdapat 2 kaedah penanaman:
  1. Benih boleh disemai dengan tangan atau mesin seperti 'seedavator'. Kadar umum untuk biji rumput adalah 3-6 kg / hektar dan biji kacang adalah 2-5 kg / hektar. Dalam campuran padang rumput (rumput dan kekacang), nisbah legum tidak boleh melebihi 40%.
    Iaitu, menggunakan bahagian batang, trellis / stolon atau sapling. Kaedah ini dijalankan pada padang rumput yang tidak berbunga atau berbunga tetapi tidak dapat bercambah seperti Napier. Bahagian-bahagian juga boleh ditanam mengikut garis sama ada dengan menendang atau berbohong. Bahagian-bahagian juga boleh tersebar rata dan berputar ke dalam tanah dengan lulus rotovator. Menanam menggunakan anak pokok dibuat apabila biji benih tidak tersedia dan bukannya dari pelbagai kangker.
  2. Iaitu, menggunakan bahagian batang, trellis / stolon atau sapling. Kaedah ini dijalankan pada padang rumput yang tidak berbunga atau berbunga tetapi tidak dapat bercambah seperti Napier. Bahagian-bahagian juga boleh ditanam mengikut garis sama ada dengan menendang atau berbohong. Bahagian-bahagian juga boleh tersebar rata dan berputar ke dalam tanah dengan lulus rotovator. Menanam menggunakan anak pokok dibuat apabila biji benih tidak tersedia dan bukannya dari pelbagai kangker.
Ia boleh dilakukan beberapa hari sebelum berbunga. Keadaan ini boleh dianggarkan apabila sebahagian kecil rumput di plot bermula berbunga.

Untuk kemudahan pengurusan, ini juga boleh berdasarkan tempoh berehat di antara setiap pemotongan / penggembalaan, dengan purata 4-5 minggu.

Persenyawaan adalah penting dalam memastikan hasil dan kualiti padang rumput / pakan kekal tinggi.
Kadar rumput sebenar (tidak bercampur dengan legum) adalah N: P: K = 60:30:30, iaitu 60 kg. Nitrogen / hektar: 30 kg. Fosforus / ha: 30 kg. Kalium / ha.

Sekiranya kawasan itu merupakan tanah yang baru dibuka, hanya baja fosfat yang perlu ditambah untuk menggalakkan pertumbuhan akar. Baja Triple Super Phosphate (TSP) dengan kadar 250 kg / ha cukup.

Untuk plot kekacang atau rumput bercampur dengan legum, kadar persenyawaan adalah P: K = 30: 30
Berikut adalah kadar persenyawaan terurus umum yang disyorkan untuk beberapa pengurusan:


Jenis tanaman dan
bentuk pengurusan
Kadar baja (kg/hektar/tahun)
Rumput tulin
- pengurusan secara ragutan
150 - 200 N
40 - 60 P
50-100 K
(326-345 Urea)
(199-298 TSP)
(100-200 MP)
Rumput tulin
- Pengurusan secara potong dan angkut
200 - 300 N
40 - 60 P
100 - 150 K
(435-652 Urea)
(199-248 TSP)
(200-300 MP)
Rumput bercampur kekacang
- Pengurusan secara ragutan
40 - 50 P
50 - 100 K
(199-248 TSP)
(100-200 MP)
Rumput becampur kekacang
- Pengurusan secara potong dan angkut
50 - 60 P
150 - 200 K
(248-298 TSP)
(300-400 MP)
Petai Belalang / Ipil-ipil 40 - 60 P
50 - 100 K
(199-298 TSP)
(100-200 MP)
Penggunaan kotoran ternakan dan menumpahkan air basuh adalah baik dan amat disyorkan.

Sekiranya anda mempunyai sistem pengairan yang sempurna, faktor hujan tidak akan menyebabkan masalah dalam menentukan tempoh pembajaan.

Sila Tunggu!

Sila tunggu... ia akan mengambil beberapa saat!